Фоново изображение на клиниката

Проф. Д-р
Юрий Анастасов

Професор Юрий Анастасов

Д-р Юрий Анастасов е роден в София през 1962 година. Син на професор Константин Анастасов, един от създателите на съвременната лицево-челюстна хирургия у нас и внук на Юрдан Анастасов, бивш Директор на Държавния институт за обществено осигуряване. Учи прогимназия в Париж и завършва френска езикова гимназия в София, следва медицина в Мексико и завършва в София през 1986.

Д-р Анастасов специализира две години Пластична хирургия в град Лил, Франция. От 1996 година е Началник отделение по Пластична и краниофациална хирургия в МУ-Пловдив. Д-р Анастасов е представител за България в европейската мрежа ЕВРОКЛЕФТ-ЕВРОКЛЕФТНЕТ, организира Европейски конгрес под егидата на Европейската Научна Фондация през 2013 и е домакин на Кост акция през 2015. През последните години д-р Анастасов участва в две КОСТ акции, няколко проекта по Еразъм – Фейс Валю, АЙХЕМ, Кътинг Едж и други.

Д-р Анастасов е водещ пластичен хирург със значителен опит и в естетичната хирургия, но основните му приноси са за организацията и лечението на лицевите аномалии у нас и чужбина. Той има над 100 публикации, два дисертационна труда в областта на лицевите аномалии, четири монографии (две на български език, една на испански и една на френски ). Д-р Анастасов има призната френска диплома за медицина, френска диплома за преподавател по Пластична хирургия – „maitre es sciences medicales“ , доцент от 2002 и професор от 2012 година. От 2012 до 2016 е Председател на Българска асоциация по Пластично-възстановителна и естетична хирургия, владее френски, испански, английски, има българско и френско гражданство.