Отопластика заглавно изображение Отопластика заглавно изображение

Отопластика

Тази интервенция има за цел да приближи ушната мида към главата, да създаде липсващи контури без да се оставят стигми на травма върху ухото. Затова ние предпочитаме методи, които не надрязват или не премахват части от хрущяла, а чрез отслабване на хрущяла чрез пиленето му става възможно огъването на определени части от него, така че ухото да изглежда по-малко и прибрано към главата. Методът, който използваме е производен на този на Стенстрьом, при който се изпилява предната повърхност на ухото, за разлика от други методи, които изпиляват задната му повърхност. Операцията се извършва най-често под местна анестезия, дори при деца над 6 години. Необходимо е и изчакване окончателния размер и развитие на хрущяла за да се предприеме оперативна намеса. Добре е детето само да поиска такава корекция, а не само неговите родители. Целта е ушите да се приберат по-близо до главата и да имат всички нормални релефи и гънки без да има белези на оперативна намеса.

Необходима подготовка

Изисква се 3-дневна подготовка с шампоани на косата (използва се обичайния шампоан + течен йодасепт в съотношение 1:1). Предварително се ушиват 4 броя ленти от еластичен бинт с размери 10см. ширина, което се преценява при консултацията.

Необходими медикаменти

Течен йодасепт или поливидон йодин, Efferalgan или Аулин на прахчета, ампули Analgin и еластичен бинт. Обикновено не се прилагат антибиотици. При всяка оперативна намеса е противопоказано използването на аспирин или други медикаменти намаляващи съсирването 10 дни преди и след оперативната намеса.

Протичане на операцията и следоперативния период

Операцията е изцяло амбулаторна, когато е под местна анестезия и продължава около 1 час. В деня на операцията се приема 1 таблетка Ефералган - няколко часа преди това и не е необходимо пациентът да бъде гладен и жаден.

Техниката, която използваме не надрязва или отстранява части от хрущяла, а го изпилява и отслабва, така не се получават неестествени неравности или деформации на хрущяла и ухото няма вид на оперирано. Налице е разрез зад ухото и шевове, които обикновено падат сами след 14-20 дни. Възможно е след месеци или много години някой нерезорбируем конец да се покаже зад ухото, което изисква той да бъде отстранен обикновено без упойка или операция.

След операцията пациентът е с лента от еластичен бинт. Миенето отново на косата става възможно едва след 7 дни, като се използва същия разтвор с йодасепт, тогава е и втората консултация при лекар. Първото измиване на косата става след като се разговаря с лекаря по телефона, който се е уверил, че пациента се чувства добре, няма температура или болка. Носенето на еластична лента трябва да продължи денонощно - общо 2 седмици, а след това, само нощно време за още 2 седмици. Винаги когато има лента трябва да се използва и памук, който да предпазва директния контакт между кожата на ухото и лентата, тъй като в началото ушите са по-нежни и еластичния бинт може да предизвика нараняване от директно претъркване.

Контролните прегледи се извършват на първата и 4-та седмица. Самата операция не е болезнена, но след 3-4 часа от операцията обикновено има болки, които успешно могат да се отстраняват с Eфералган или Аулин на 4-6 часа и течен Аналгин до 2-3 ампули на ден. След 3-4 дена болки почти липсват и не се налага приемането на обезболяващи лекарства.

Не е нормално след като болките са вече преминали почти, те да започнат отново, да има повишена температура. В този случай е необходимо да се свържете с вашия лекар за да се прецени поведението и терапията. Конците, които използваме са разположени зад ухото и се разпадат сами за 12-20 дена , но ако все пак останат след 4 седмици, могат да се отстранят с малко памук и спирт (или одеколон) чрез лек масаж от самия пациент.

Алтернативно лечение

Липсват надеждни алтернативни методи освен оперативните. При новородени понякога прилепването на ушите с лепенки или конформатори би могло да помогне, но в много случаи клепоухостта настъпва след първата година.

Рискове при Отопластика

При всяка хирургична интервенция съществуват рискове от усложнения и незадоволителен резултат. Индивидуалният избор на хирургична процедура е основан на сравнението между риска и потенциалните предимства на окончателния резултат. Вие трябва да дискутирате всяко едно от възможните усложнения с Вашия пластичен хирург, за да разберете добре всички възможни последствия от предстоящата операция и да вземете правилното информирано решение.

Наи-честото усложнение е пълния или частичен рецидив на клепналото ухо или уши, но най-трудните за корекция усложнения са свързани с променените контури на ушната мида, които могат да изглеждат неестествено.

При необходимост от корективна или корективни намеси, финансовата отговорност остава отново за сметка на пациента, но при различни условия в зависимост от причината.

 • Кървене - макар и рядко е възможно да има епизод на кървене по време на или след операцията. Ако настъпи следоперативно кървене може да се наложи спешна процедура, която да дренира събраната кръв (хематом) или да се извърши хемотрансфузия (кръвопреливане). Поради това е важно да се направи консултация и оглед на оперативното място, да се смени превръзката на следващия ден независимо от оплакванията. В случай, че е имало кървене и то не е било обилно е желателно цялата превръзка да се смени, но след този първи преглед не се препоръчва да се сваля превръзката преди 7ия ден след операцията. Образуването на кръвни съсиреци под кожата може да причини протрахиране на възстановителният период и или инфектиране на раната. Голямата загуба на кръв за кратко време може да предизвика сериозни нарушения на хемодинамиката до състояние на шок.
 • Инфекция - Инфекцията на оперативната рана при тази интервенция е рядко усложнение, обичайно свързано с по-голямо кръвонасядане. Не е нормално след като болките са вече преминали почти след 2-3ти ден, те да започнат отново към 5-7ти ден, да има повишена температура. В този случай е необходимо да се свържете с вашия лекар за да се прецени поведението и терапията. Ако се развие инфекция, може да наложи използването на антибиотици и/или извършването на друг вид допълнителни оперативни намеси. Инфекцията може да бъде предизвикана от огнище на друго място по тялото. Ако ви предстоят успоредни процедури, /напр. посещение при стоматолог/ уведомете Вашия пластичен хирург.
 • Промяна в сетивността на кожата - B зоните на оперативната интервенция е възможно да се появи намалена кожна сетивност, която се възстановява след няколко седмици. В някои случаи е възможно нарушената сетивност да не се възстанови напълно.
 • Белези - всички хирургични операции оставят белези. В редки случаи е възможно да се образува патологичен белег в областта на разрезите. В някои случаи се прилага лечение и хирургична ревизия за подобряване качеството на белега. Келоидитът в тази област не са рядкост и затова е добре да се потърся белези на патологично заздравяване на раните при самия пациент при друга интервенция, както и при роднини, тъй като келоидите нерядко имат наследствен характер.
 • Промяна на цвета на кожата/подуване - синините и отоците са чести след операцията. Кожата в близост до хирургичната рана може да изглежда по-светла или по-тъмна от околната кожа.
 • Шевове - След операцията е възможно да се появят конци, които се опитват да бъдат изхвърлени от организма. Това може да се случи години след операцията.
 • Промяна на хирургичния подход по време на операция - По някога по време на операция могат да възникнат ситуации, които не могат да се предвидят, и поради тях да се наложи смяна на предварително планирания хирургичен подход. Това може да доведе до белези различни от очакваните.
 • Забавено заздравяване на оперативната рана - В някой случаи е възможно оперативната рана да заздравява по-дълго време. Възможно е да се оформят ранички, които да изискват превръзки продължително време или бъдеща хирургична намеса за отстраняване на нежизнени тъкани. Пушачите са изложени на по-голям риск от това усложнение.
Усложнения от общо медицински характер
 • Сърдечни и белодробни усложнения - при хирургични интервенции винаги съществува риск от образуване на кръвни съсиреци във венозната система. Този риск се повишава с увеличаване продължителността на операцията, възрастта на пациента, наличието на придружаващи заболявания на венозната система /варици на долните крайници/, сърдечносъдови заболявания /нарушения на сърдечния ритъм/, диабет, приемането на хормонални препарати и тютюнопушене. ЗАПОМНЕТЕ! Ако при Вас има някой от тези фактори, непременно уведомете Вашия хирург. Образуваните тромби могат да се откъснат и да се движат по кръвоносната система, като предизвикат запушване. Това може да е причина за белодробни усложнения (белодробна емболия) или сърдечен инфаркт. Други причини за сърдечни и белодробни усложнения могат да са попадане на мастната тъкан в кръвоносната система (мастни емболи) или частичен колапс на белите дробове след обща анестезия. Кръвните съсиреци и мастни емболи могат да бъдат живото застрашаващи или фатални при някои обстоятелства. Сърдечните усложнения са риск на всяка операция и анестезия, дори при пациенти без симптоми. Хоспитализация и допълнително лечение може да се наложи при появата на някои от тези усложнения.
 • Алергични реакции - В редки случаи могат да възникнат алергични реакции към превързочните материали, шевовете и лепилата, кръвните продукти, материали ползвани за подготовката на оперативното поле или вещества, които се инжектират по време или след операция. Сериозни системни реакции, включително и шок (анафилаксия) могат да бъдат предизвикани от медикаменти ползвани по време на операцията или след нея, както и изписани от лекуващия лекар. Тези реакции може да наложат допълнително лечение.
 • Болка - след операцията ще изпитвате болка, която може да бъде различна по интензитет и продължителност. Ще получите обезболяващи по време на болничния си престой и ще Ви бъдат предписани след изписването.
 • Анестезия - местната и общата упойка крият риск. При всички видове упойки и седации има риск от усложнения, травма и дори смърт.
 • Шок - Това е изключително рядко усложнение при този вид операции. В редки случаи хирургичната процедура може да предизвика тежка оперативна травма, кръвозагуба или тежка оперативна инфекция, което може да е причина за шок. Ако това се случи, е наложителна продължителна хоспитализация с последващо лечение.
Специфични усложнения
 • Алергични реакции - 1-2%
 • Кървене - 1-2 %
 • Възпалителни - 1%
 • Рецидив - 10%
 • Видими деформации на ушната мида - 1%
 • Келоиди - много твърд болезнен белег, зависещ от автоимунни процеси - под 1%

Пример за резултат след отопластика по метода на Стенстрьом.

Друг пример за резултат след отопластика по метода на Стенстьом