Мастопексия заглавно изображение Мастопексия заглавно изображение

Мастопексия

Мастопексия е хирургическо отстраняване на излишната кожа и повдигане на бюста, при редукционната мамапластика освен повдигане на бюста се цели и намаляване на обема на гърдата.

Целта на тези интервенции е да се постигне по-естетична форма на женската гърда. Макро или гигантомастиите могат да довеждат до допълнителни проблеми като болки в гърба, затруднения за практикуване на спорт, отпечатване на презрамките на сутиен, мацерация и дори наранявания на кожата. В други случаи проблемът е изцяло естетичен, тъй като бюста е изпразнен от съдържание, ареолите “гледат” надолу има излъшък от кожа. При излишък от кожа, тя трябва да бъде отстранена, което е за сметка на повече белези и това трябва да се приеме като недостатък на всяка операция от този тип. За компенсация се печели с подобрение във формата на бюста. При отпуснат и изпразенен от съдържание бюст би могло да се поставят протези над мускула. Това, обаче, не винаги дава идеални резултати, а и цената на имплантите може да бъде сериозна пречка за някои жени. Когато бюста е на тясна основа, може да се приложи метод с изрязване на излишната кожа около ареолата, като се оформи допълнително жлезата за подобряване на формата.

При значителен обем на бюста и ако той не се намали, увисването може отново да се появи в скоро време, затова при голям обем е препоръчително да се направи и намаляване. При предшествуваща асиметрия, може и да не се постигне пълна корекция в обемите след операцията. При голямо отпускане на бюста и необходимост от преместване на ареолата, на разстояние над 15 см, има риск за изхранването на ареолата и тогава често се предприема трансплантация на ареолата, при което кърменето вече е невъзможно и има промени в чувствителността. При всички операции за намаляване на бюста има белези около ареолата, а в някои случаи има и хоризонтални и вертикални. Всички белези трябва да се масажират след 20-я ден, по 10 минути на ден до 6-я месец. Те ще бъдат по-малко видими след 6 месеца - 1 година. Възможна е появата на келоиди, което трудно може да се предвиди и зависи от организма, а не от хирурга. Някои по-видими, широки или неправилно разположени белези може да бъдат подобрени и под локална анестезия.

Надеждни алтернативни методи на хирургията не са ни известни. При макро и гигантомастията постигането на оптимално тегло и поддържането му в разумни граници е от особено значение.

При необходимост от корективна или корективни намеси, финансовата отговорност остава отново за сметка на пациента, но при различни условия в зависимост от причината.

Оптималната форма може да се запази за дълги срокове, при не много голям бюст, стегната кожа и липса на големи вариации в телесната маса.

Поставянето на импланти при средно-тежки и тежки птози на бюста е противопоказано, тъй като когато се поставят подмускулно няма да е коригирана жлезната птоза или излишъкът от кожа. Ако имплантите се поставят надмускулно, то птозата ще се увеличи поради тежестта на импланта върху кожата. В тези случаи трябва да се направи първо мастопексия, а след няколко месеца - поставяне на импланти. Двете операции могат да са извършат в един етап, но често се налагат корекции поради разширение на белезите или неточности в преценката на позицията на имплантите. Затова ние предпочитаме да правим първо мастопексия, а след 3 месеца най-рано поставяне на импланти.

Възможни специфични усложнения са онези свързани с анестезията, кървене, възпаление на раната, асиметрии, разширени или келодини белези.

Подготовка:

2 седмици преди датата за операция да не се взима Аспирин, (и други нестероидни противовъзпалителни средства), витамин Е, лекарства, съдържащи екстракт от водорасли поради риск от кървене. За всички лекарства, които се приемат редовно, трябва да се съобщят на вашия хирург. Преди операция пациентката трябва да не е поемала храна или течности за 7-8 часа, да бъде без лак на ноктите и грим, да си осигури риза с копчета( което е по-удобно за преобличане в следоперативния период)

Алтернативни методи

При лека птоза трябва да се прецени ползата от корекцията чрез хирургия, спрямо белезите, които могат и да не се възприемат като плюс в изгледа на бюста.

УСЛОЖНЕНИЯ

Най-честите усложнения са хематоми, като те най-често са ранни и могат да се избегнат като се поставят дренове. Макар и много рядко може да настъпят късни хематоми, след 1-2 седмици след операцията, което може да наложи реоперация. Други усложнения са инфекциите и серомите, които се дължат на недобра хигиена, талк по ръкавиците и тн, а понякога причината остава неивестна. Асиметриите в гънките, зърната са също срещани нежелани резултати.