Липосукция заглавно изображение Липосукция заглавно изображение

Липосукция

Това е процедура, с която се премахват нежеланите натрупвания на мастна тъкан в определени области на тялото, крайниците и главата. Това не е метод за отслабване. Липосукцията е метод за моделиране на отделни области, където мастните натрупвания не могат да се повлияят от диети или тренировки. Липосукцията може да бъде извършена самостоятелно или в комбинация с други оперативни процедури, абдоминопластика и др.

Най-подходящите кандидати за тази процедура са индивиди с относително нормално тегло, но с натрупани мазнини в определени области, които не се поддават на диета и или двигателен режим. Относително противопоказание за липосукция са големите (над 5 кг)вариации в теглото . При свежа, еластична кожа се очакват по-добри резултати. Отпуснатата кожа в резултат на загуба на тегло, стареене или други причини, не може да бъде коригирана чрез липосукция. Корекция на контурите на тялото, които се дължат на други причини, а не на мастни натрупвания не може да се извърши с липосукция. Сама по себе си липосукцията не може да коригира “целулитни” промени по тялото, които се дължат на разкъсани прегради на опорания апарат на мастната тъкан. Конвенционалните липосукции се делят на малки -до 600 мл липоаспират, средни -до 1000мл, големи -до 1500 мл, много големи -до 3000 мл, мегалипосукции -от 3000 до и над 5000мл, но тези принципни разлики не са напълно валидни в конвенционалната липосукция в зависимост от това дали липосукцията е “суха, мокра или свърхмокра”, тоест какво количество течности се инфилтрира предварително за да се разбие механично мастната тъкан и съответно липоаспиратът е по-вече или по-малко “разреден”.

Съществуват различни оперативни способи за извършване на липосукция- конвекционална -с вакуум, с ултразвук, лазерна липолиза или с електрически вибрации.

При лазерната липолиза обичайно не се евакуира мастна тъкан, а само се разрушава, като се оставя организмът сам да отстрани мъртвата мастна тъкан. Големи липолиза могат да доведат до натрупване на значителни количества токсични вещества и поради това лазерната липолиза беше забранена във Франция през 2011. При всички липосукции ефектът се отбелязва след 10ия ден и най-вече на 20ия ден, но на 3ия месец се отчита още 30% загуба на обем поради ефектът на реставрация и реорганизация на травмираните тъкани. Поради това,оценката на резултата трябва да се прави най-рано на 3ия месец от операцията, а не в първите 20 дни от нея. Ние смятаме, че трябва да се прави “дълбока” липоскуция, тоест да въздействаме върху депата под повърхностната фасция, тъй като мазнината в повърхнвостните слоеве се поддава на диетичен режим, а дълбоките депа в много по-малка степен. Основен критики към качеството на резултата са:

 • Асиметрии в контури и обем
 • Недостатъчен ефект или остатъчни зони за липосукция
 • Хлътвания или депресии в определени зони
 • Рязка граница между зоните на липосукция и тези около тях

Ние предпочитаме непълен ефект, вместо наличие на депресии и хлътвания, тъй като последните се коригират много трудно, за разлика от непълния ефект, който може да се допълни с повторна липосукция, най-рано 4 месеца след предходната.

Основен риск при тази интервенция са обичайните свързани с анестезията, като при чисто местна анестезия или риск от лидокаинова интоксикация, съществува и риск от мастна или въздушна емболия, който нараства при по-големите липосукции, липсата на компресивно бельо, утежняващи фактори от общотото състояние като тютюнопушене, противозачатъчни средства, ритъмни нарушения, съдови заболявания на крайниците и тн.

Алтернативно лечение

Липосукцията е интервенция, на която пациента се подлага доброволно. Алтернативните неоперативни методи включват диети и физически упражнения, които биха могли да спомогнат в премахването на мазнините. Понякога е нужно да се извърши изрязване на кожата и мастната тъкан (липектомия), като това може да се счита алтернатива на липосукцията. Алтернативните форми на лечение също са свързани с рискове и потенциални усложнения.

РИСКОВЕ

При всяка хирургична интервенция съществуват рискове от усложнения и незадоволителен резултат. Индивидуалният избор на хирургична процедура е основан на сравнението между риска и потенциалните предимства на окончателния резултат.

Хирургични усложнеия
 • Кървене - макар и рядко е възможно да има епизод на кървене по време на или след операцията. Ако настъпи следоперативно кървене може да се наложи спешна процедура, която да дренира събраната кръв (хематом) или да се извърши хемотрансфузия (кръвопреливане). Образуването на кръвни съсиреци под кожата може да причини протрахиране на възстановителният период и груби видими белези. Голямата загуба на кръв за кратко време може да предизвика сериозни нарушения на хемодинамиката до състоятие на шок. Това ще наложи допълнително интензивно лечение. В първите часове след липосукция е нормално част от дренажните отвърстия да отделят неголеми количества кръв и серум, което се изразява с напоена с кръв превръзка под еластичното бельо.
 • Сером - Възможно е да се събере серозна течност като резултат от травма, резки и натоварващи движения. В тези случаи може да се наложи пункция или дренаж, за да се евакуира течността.
 • Инфекция - Инфекцията на оперативната рана е хирургично усложнение, което може да се появи непосредствено след операцията или в по-късен етап. Ако се развие инфекция, може да наложи използването на антибиотици и/или извършването на друг вид допълнителни оперативни намеси. В редки случаи може да се наблюдава токсичен шок. Инфекцията може да бъде предизвикана от огнище на друго място по тялото. Ако ви предстоят успоредни процедури, /напр. посещение при стоматолог/ уведомете Вашия пластичен хирург.
 • Промяна в сетивността на кожата - B зоните на оперативната интервенция е възможно да се появи намалена кожна сетивност, която се възстановява след няколко седмици. В някои случаи е възможно нарушената сетивност да не се възстанови напълно.
 • Белези - всички хирургични операции оставят белези. В редки случаи е възможно да се образува абнормен белег в областта на разрезите. В някои случаи се прилага лечение и хирургична ревизия за подобряване качеството н абелега.
 • Промяна на цвета на кожата/подуване - синините и отоците са чести след операцията. Кожата в близост до хирургичната рана може да изглежда по-светла или по-тъмна от околната кожа. Подуване и обезцветяване на кожата може да персистира за дълъг период от време и в редки случаи да бъде трайно.
 • Шевове - в повечето хирургични техники се използват дълбоки шевове. След операцията е възможно да забележите тези шевове. Те могат спонтанно да пробият кожата, да я раздразнят или да станат забележими. Това налага премахването им.
 • Промяна на хирургичния подход по време на операция - По някога по време на операция могат да възникнат ситуации, които не могат да се предвидят, и поради тях да се наложи смяна на предварително планирания хирургичен подход. Това може да доведе до белези различни от очакваните.
 • Забавено заздравяване на оперативната рана - В някой случаи е възможно оператвната рана да заздравява по-дълго време. Възможно е да се оформят ранички, които да изискват превръзки продължително време или бъдеща хирургична намеса за отстраняване на нежизнени тъкани. Пушачите са изложени на по-голям риск от това усложнение.
Усложнения от общомедицински характер
 • Сърдечни и белодробни усложнения - при хирургични интервенции винаги съществува риск от образуване на кръвни съсиреци във венозната система. Този риск се повишава с увеличаване продължителността на операцията, възрастта на пациента, наличиета на придружаващи заболявания на венозната система /варици на долните крайници/, сърдечносъдови заболявания /нарушения на сърдечния ритъм/, диабет, приемането на хормонални препарати и тютюнопушене. ЗАПОМНЕТЕ! Ако при Вас има някой от тези фактори, непременно уведомете Вашия хирург. Образуваните тромби могат да се откъснат и да се движат по кръвоносната система, като предизвикат запушване. Това може да е причина за белодробни усложнения (белодробна емболя) или сърдечен инфаркт. Други причини за сърдечни и белодробни усложнения могат да са попадане на мастната тъкан в кръвоносната система (мастни емболи) или частичен колапс на белите дробове след обща анестезия. Кръвните съсиреци и мастни емболи могат да бъдат животозастрашаващи или фатални при някои обстоятелства. Сърдечните усложнения са риск на всяка операция и анестезия, дори при пациенти без симптоми. Хоспитализация и допълнително лечение може да се наложи при появата на някои от тези усложнения.
 • Алергични реакции - В редки случаи могат да възникнат алергични реакции към превързочните материали, шевовете и лепилата, кръвните продукти, материали ползвани за подготовката на оперативното поле или вещества, които се инжектират по време или след операция. Сериозни системни реакции, включително и шок (анафилаксия) могат да бъдат предизвикани от медикаменти ползвани по време на операцията или след нея, както и изписани от лекуващия лекар. Тези реакции може да наложат допълнително лечение.
 • Болка - след операцията ще изпитвате болка, която може да бъде различна по интензитет и продължителност. Ще получите обезболяващи по време на болничия си престой и ще Ви бъдат предписани след изписването.
 • Анестезия - местната и обща упойка крият риск. При всички видове упойки и седации има риск от усложнения, травма и дори смърт.
 • Шок - Това е изключително рядко усложнение при този вид операции. В редки случаи хирургичната процедура може да предизвика тежка оперативна травма, кръвозагуба или тежка оперативна инфекция, което може да е причина за шок. Ако това се случи, е наложителна хоспитализация с последващо лечение.
Специфични усложнения
 • Асиметрия - Естествената асиметрия на тялото не винаги може да се премахне с липосукцията. В някои случаи може да е необходима допълнителна намеса с цел корекция на асиметрията.
 • Неравности в контура на кожата - След липосукцията могат да се явят неравности или вдлъбвания на контура, както и видими и опипващи се набръчквания на кожата. Остатъчните неравности на кожата в краищата на разрезите могат понякога да възникнат, когато има голям излишък на кожа. Обикновено с времето има подобрение, но може да се наложи хирургична корекция.
 • Пиърсинг - Лица, които в момента носят пиърсинг-бижута в оперативната област, трябва да знаят, че може да се развие инфекция в резултат на тази манипулация.
 • Мастна некроза - Под кожата се намира мастна тъкан, която може да загине, образувайки твърди зони в кожата. Това може да наложи допълнителна операция за премахване на мастните некрози. Възможно е да се получат контурни деформации от подлежащата мастна некроза.
 • Некроза на кожата - В редки случай липосукцията може да доведе до некроза на кожата, което да наложи допълнителни интервенции и лечение.
 • Некроза и деформация на пъпа - В редки случай може да се получи възпаление, некроза и деформация на пъпа. Това може да наложи допълнителни оперативни интервенции и да доведе до естетични недостатъци.
 • Промяна на цвета на кожата/подуване - синините и отоците са чести след липосукция. Кожата в близост до хирургичната рана може да изглежда по-светла или по-тъмна от околната кожа. Подуване и обезцветяване на кожата може да персистира за дълъг период от време и в редки случаи да бъде трайно.
 • Увреждане на нервите - Моторните или сензорни нерви могат да бъдат увредени по време на операцията. Тези нервни увреждания могат да предизвикат временна или перманентна загуба на движенията и сетивността. Такива увреждания може да отзвучат във времето. Болезнено зарастване на нервните увреждания е изключително рядък феномен.
Допълнителни съвети

Липосукцията е хирургична интервенция, която може да се извърши под обща, местна или епидурална анестезия. 10 дни преди интервенцията не трябва да се приемат лекарства повишаващи кървенето от типа на аспирин. При обща анестезия не трябва да се приемат храни и течности в предходните 8 часа. Компресивното бельо трябва да е налице преди операцията и да се изпробва, тъй като пациентът трябва да се събуди облечен с него след операцията. След липосукция рядко има силни болки, но е препоръчително приемане на противовъзпалителни средства, които намаляват отоците, но не увеличават риска. До 7мия следоперативен ден компресивното бельо не трябва да се сваля, а след това само за душ и тоалетна хигиена. При липосукция в областта на долни крайници е препоръчително движение или легнало положение с краката нависоко, продължителното неподвижно стоене в изправено положение е протипокозано.

Интимни взаимоотношения след операция

Хирургията включва коагулиране на кръвоностни съдове и повишената активност може да отвори тези съдове с последващо кървене или образуване на хематом. Повишена активност, която ускорява пулса и сърдечната честота може да доведе до посиняване, подуване и връщане в операционната за контролиране кървенето. Въздържайте се от сексуална активност докато вашият лекар не прецени, че е безопасно.

Пушене, пасивно пушене, никотинови продукти (лепенки,дъвки, спрей за нос)

Пациенти, които в момента пушат, употребяват тютюневи или никотинови продукти (пластири,дъвкиилиспрей за нос) са изложени на по-голям риск от значителни хирургични усложнения като некроза на кожата,забавено зарастване и допълнителни белези. Лицата, изложени на пасивно пушене са изложени на същия риск за подобни усложнения. Освен това, тютюнопушенето може да има значително отрицателно въздействие върху анестезията и възстановяване от нея с кашлица и по-често кървене. Лица, които не са изложенина тютюнев дим или никотин-съдържащи продукти, са със значително по-нисък риск от този тип усложнения. Моля, посочете сегашния си статус по отношение на тези позиции по-долу:

Важно е да се въздържите от пушене най-малко 6 седмици преди операцията и когато вашият лекар прецени, че е безопасно, може да подновите, ако имате желание.

Психични заболявания и планова хирургия

Важно е, всички пациенти, които искат да се подложи на хирургична интервенция да имат реалистични очаквания, насочени към подобряване, а не към съвършенство. Усложнения или по-малко задоволителни резултати понякога са неизбежни, което може да наложи допълнителна операция. Преди операцията, открито обсъдете с Вашия лекар, всеки проблем, който може да доведе до значителна емоционална депресия или психическо увреждане на здравето. Въпреки че много хора могат да получат удоволетворение от резултатите от планова операция, въздействието върху психичното здраве не може да бъде точно предвидено.

Всякакъв вид психическо заболяване е противопоказание за провеждане на естетична операция или процедура. Подписвайки този документ, Вие декларирате, че сте психически здрав/а.

Медикаменти

Има много странични ефекти, настъпили в резултат на приемането на растителни или предписани с рецепта лекарства. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар за всички лекарствени взаимодействия, които могат да съществуват с лекарства, които вече приемате. Ако имате нежелани реакции, спрете лекарства незабавно и се свържете с вашия пластичен хирург за по-нататъшни инструкции. Ако реакцията е тежка, веднага потърсете най-близката спешна помощ. Когато взимате предписаните след операция болкоуспокояващи медикаменти, разберете, че те могат да повлияят на мисловния процес и координацията. Не шофирайте, не работете със сложни уреди, не вземайте важни решения и не пийте алкохол докато приемате медикаментите. Вземайте лекарствата както са предписани.