Лабиопластика заглавно изображение Лабиопластика заглавно изображение

Лабиопластика

Това е операция, която има за цел да отстрани елипсовидна лента от лигавица от вътрешната страна на малките срамни устни, така че да се придаде ювенилен вид на външните полови органи при жената, като се намали общия обем на малките срамни устни, без да има явни следи от оперативна намеса и да се намали възможността за усложнения – сетивни оплаквания, сухота и или други. В някои случаи тази намеса може да коригира асиметрии във формата.

Операцията може да се извърши под местна или обща анестезия, като отделна операция или в съчетание с друга при общата анестезия. След местна инфилтрация, която да намали кървенето се извършва елипсовидна повърхностна ексцизия на лигавица според нуждите и след това се зашива раната според нуждите с отделни шевове конци с бърза резорбция. В следоперативния период се препоръчват бани със смрадлика, лайка или и калиев перманганат 40% (прозрачен розов разтвор). Може да се използват обикновени дамски превръзки и различни унгвенти – фуцидин, гентамицин, дактарин.

При нормално протичане на следоперативния период има оток и дискомфорт за няколко дни. Конците падат сами след 7 -14 дни . Половите контакти са разрешение след 21 ден.

Алтернативни методи

Съществуват различни хирургични и нехирургични методи за намаляване на малките срамни устни, които ние не използваме и не препоръчваме поради риск от поява на сухота, значителни сетивни оплаквания и недобър външен вид.

При необходимост от корективна или корективни намеси, финансовата отговорност остава отново за сметка на пациента, но при различни условия в зависимост от причината.

УСЛОЖНЕНИЯ И РИСКОВЕ
  • Кървене –възможно е да има епизоди на кървене по време на или след операцията. Образуването на кръвни съсиреци под кожата може да причини протрахиране на възстановителният период и или инфектиране на раната.
  • Инфекция – Инфекцията на оперативната рана при тази интервенция е рядко усложнение, обичайно свързано с по-голямо кръвонасядане. Възможно е да се развие допълнителна обща инфекция от типа на грип, настинка или друго общо заболяване и в тези случаи се налага допълнително покритие от антибиотици и общи грижи.
  • Промяна в сетивността на лигавицата или кожата – B зоните на оперативната интервенция е възможно да се появи намалена кожна сетивност, която се възстановява след няколко седмици. В някои случаи е възможно нарушената сетивност да не се възстанови напълно.
  • Белези – всички хирургични операции оставят белези. В края на разрезите е възможно да се виждат конуси, които обичайно спонтанно се оправят след 1 до 3 месеца. В някои случаи се прилага лечение и хирургична ревизия за подобряване качеството или разположението на белега.
  • Промяна на хирургичния подход по време на операция – По някога по време на операция могат да възникнат ситуации, които не могат да се предвидят, и поради тях да се наложи смяна на предварително планирания хирургичен подход. Това може да доведе до белези различни от очакваните.
  • Забавено заздравяване на оперативната рана - В някой случаи е възможно оперативната рана да заздравява по-дълго време. Възможно е да се оформят ранички, които да изискват превръзки продължително време или бъдеща хирургична намеса за отстраняване на нежизнени тъкани. Пушачите са изложени на по-голям риск от това усложнение.
Специфични усложнения

Възможни нежелателни усложнения са непълната корекция на обема и асиметрии, но това трябва да се оцени след 3ия месец от интервенцията, тъй като е възможно да има лимфен оток.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕД И СЛЕДОПЕРАТИВНИ ГРИЖИ

При обща анестезия – пациентът трябва да не е поемал течности или храна поне 8 часа, а при местна анестезия, той не трябва да е гладен или жаден.

Интимни взаимоотношения след операция

Въздържайте се от сексуална активност до 21 ден от операцията.