Глутеални импланти заглавно изображение Глутеални импланти заглавно изображение

Глутеални импланти

Увеличаването на задните части се извършва с цел корекция на формата на силуета и често е съчетание на няколко метода и има някалоко алтернативи – увеличаване със силиконови импланти и или липофилинг в тази област. В някои случаи е индицирано да се направи липосукция на някои зони , а в други да се направи липофилинг. Типично е да се предложи липосукция в долната трета на гърба и „паласките” с цел подчертаване на задните части. При отпусната долна трета на задните части липосукцията не е добро решение в тази област, а увеличаване на обема в средна и горна трета, което може да стане с трасплантация на мастни клетки – липофилинг или чрез имплантиране на глутеални импланти. Те са сходни, но не идентични на гръдните и някои марки не предлагат и импланти за задните части. Имплантирането трябва да става под големият глутеален мускл и достъпа е в гънката между двете възвишения на задните части.

Достъпът е около 3 см, като се налага прерязване на мускула и след това зашиването му в края на операцият. Мястото на имплантиране е в горна трета на задните части и не трябва да се преминава линията, под която се сяда. Увеличаването на задните части може да се направи както при жени, така и при мъже, при които липсва обем в тази област и ако се използва липофилинг, то количеството трябва да е над 100 мл на страна за да има ефект и най-често се прави по 200 мл от всяка страна.. Обемът на имплантите също трябва да е над 150 мл за да има ефект. При поставянето на силиконови импланти сядането не е желателно за повече от 2 седмици, а и се налага лежане по корем за поне 1 седмица.

Основна опасност е импланта да мигрира нагоре, да има асиметрии, да не бъде добре покрит от мускул, да бъде пробит по невнимание при инжекция в тази област.

Подготовка

2 седмици преди датата за операция да не се взима Аспирин, (и други нестероидни противовъзпалителни средства), витамин Е, лекарства, съдържащи екстракт от водорасли поради риск от кървене. За всички лекарства, които се приемат редовно, трябва да се съобщят на вашия хирург. Преди операция пациентката трябва да не е поемала храна или течности за 7-8 часа, да бъде без лак на ноктите и грим, да си осигури риза с копчета( което е по-удобно за преобличане в следоперативния период) Необходимо е осигуряване на сутиен с по-голяма чашка и без банели. Обичайно след 7ия ден, при подмускулнаимплантация препоръчваме носене на лента, която да не позволява покачването на импланта и без сутиен, така че да не се пречи на импланта да слиза на правилното място. Оптималното място на импланта е около ареолата, така че горният и долният сегмент да бъдат еднакво големи. Позицията на ареолите е предопределена и няма начин да бъде изместена медиално или ако това се направи ареолата ще заеме асиметрична позиция, ще има разкъсване на медиални части на мускула с последващ риск от риплинг.

Алтернативни методи на силиконовите импланти

Някои пластични хирурзи извършват само трансплантация на собствени мастни клетки – липофилинг за увеличаване на задните части в съчетание с липосукция.. Голяма част от потенциалните пациенти са с ограничени количества мастна тъкан и донорските участъци не са достатъчни за постигане на желания обем.

Поставянето на големи количества мазнина – над 200 мл не е безопасно, като също така, мастната тъкан не трябва да се инжектира в мускула, а над него, тъй като са описани вече не малко случаи на мастна емболия при този вид интервенция и попадане на мастни капки в интрамускулни големи съдове.

УСЛОЖНЕНИЯ

Най-честите усложнения при имплантирането на мастна тъкан са хематомите и грануломите, а на глутеалните импланти – инфекция и неправилна позиция на импланта. При имплантите е желателно да се поставят дренове. Макар и много рядко може да настъпят късни хематоми, след 1-2 седмици след операцията, което може да наложи реоперация.

Всички импланти би следвало да бъдат подменени или отстранени. Повечето фирми претендират,че те могат да останат доживотно без да бъдат сменени, но реално някои от тях дават гаранции за 10 -15 години, като дори изплащат обезщетения в случай,че настъпи проблем с тяхното качество. Ние смятаме, че след 15 -20 години е добре имплантите да бъдат отстранени или подменени, тъй като всички материали също „стареят”в някаква степен и сигурността намалява с времето. При необходимост от корективна или корективни намеси, финансовата отговорност остава отново за сметка на пациента, но при различни условия в зависимост от причината. При липофилингът е по-добре да се направят няколко сесии, отколкото да се поставят големи количества, като трайността на резултата е налице, след оценка на 9тата седмица от операцията.

РИСКОВЕ ПРИ УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ЗАДНИТЕ ЧАСТИ СЪС СИЛИКОНОВИ ИМПЛАНТИ

При всяка хирургична интервенция съществуват рискове от усложнения и незадоволителен резултат. Индивидуалният избор на хирургична процедура е основан на сравнението между риска и потенциалните предимства на окончателния резултат. Вие трябва да дискутирате всяко едно от възможните усложнения с Вашия пластичен хирург, за да разберете добре всички възможни последствия от предстоящата операция и да вземете правилното информирано решение.

Избор на вид импланти

Кръглите импланти при глутеалната аугментация не са толкова подходящи, както при гръдните и с цел подчертаване на горен полюс ние предпочитаме анатомични импланти в тази област. Размерът на имплантите също не е без значение, тъй като много малките не биха дали съществен резултат и подвигане на долна трета, а много големите не биха могли да бъдат покрити от мускул.

Хирургични усложнения
 • Кървене – макар и рядко е възможно да има епизод на кървене по време на или след операцията. Ако настъпи следоперативно кървене може да се наложи спешна процедура, която да дренира събраната кръв (хематом) или да се извърши хемотрансфузия (кръвопреливане). Образуването на кръвни съсиреци под кожата може да причини протрахиране на възстановителният период и груби видими белези. Голямата загуба на кръв за кратко време може да предизвика сериозни нарушения на хемодинамиката до състоятие на шок. Това ще наложи допълнително интензивно лечение. Внезапно подуване и силна болка на едната или двете гърди е сигнал, че трябва да се свържете с вашия лекар.
 • Сером- Възможно е да се събере серозна течност като резултат от травма, резки и натоварващи движения. В тези случаи може да се наложи пункция или дренаж, за да се евакуира течността. Възможно е да има усещане на течност в продължение на 1-2 дни след сваляне на дреновете, което не е притеснително, ако трае 1-2 дена. Течността ще се резорбира без последствия. Протрахирирането на този процес може да бъде сигнал за усложнение, тъй като серозната течност може да се инфектира.
 • Инфекция – Инфекцията на оперативната рана е хирургично усложнение, което може да се появи непосредствено след операцията или в по-късен етап. Ако се развие инфекция, може да наложи използването на антибиотици и/или извършването на друг вид допълнителни оперативни намеси. В редки случаи може да се наблюдава токсичен шок. Инфекцията може да бъде предизвикана от огнище на друго място по тялото. Ако ви предстоят успоредни процедури, /напр. посещение при стоматолог/ уведомете Вашия пластичен хирург.
 • Промяна в сетивността на кожата – B зоните на оперативната интервенция е възможно да се появи намалена кожна сетивност, която се възстановява след няколко седмици.В някои случаи е възможно нарушената сетивностда не се възстановинапълно.
 • Белези –всички хирургични операции оставят белези.В редки случаи е възможно да се образува патологичен белег в областта на разрезите. В някои случаи се прилага лечение и хирургична ревизия за подобряване качеството набелега. Промяна на цвета на кожата/подуване - синините и отоците са чести след операцията. Кожата в близост до хирургичната рана може да изглежда по-светла или по-тъмна от околната кожа. Подуване и обезцветяване на кожата може да персистира за дълъг период от време и в редки случаи да бъде трайно. * Шевове – в повечето хирургични техники се използват дълбоки шевове. След операцията е възможно да забележите тези шевове. Те могат спонтанно да пробият кожата, да я раздразнят или да станат забележими. Това налага премахването им.
 • Промяна на хирургичния подход по време на операция – Понякога по време на операция могат да възникнат ситуации, които не могат да се предвидят, и поради тях да се наложи смяна на предварително планирания хирургичен подход. Това може да доведе до белези различни от очакваните.
 • Забавено заздравяване на оперативната рана-В някой случаи е възможно оперативната рана да заздравява по-дълго време. Възможно е да се оформят ранички, които да изискват превръзки продължително време или бъдеща хирургична намеса за отстраняване на нежизнени тъкани. Пушачите са изложени на по-голям риск от това усложнение. Усложнения от общомедицински характер
 • Сърдечни и белодробни усложнения– при хирургични интервенции винаги съществува риск от образуванена кръвни съсиреци във венозната система. Този риск се повишава с увеличаване продължителността на операцията, възрастта на пациента, наличието на придружаващи заболявания на венозната система /варици на долните крайници/, сърдечносъдови заболявания /нарушения на сърдечния ритъм/, диабет, приемането на хормонални препарати и тютюнопушене.ЗАПОМНЕТЕ! Ако при Вас има някой от тези фактори, непременно уведомете Вашия хирург. Образуваните тромби могат да се откъснат и да се движат по кръвоносната система, като предизвикат запушване. Това може да е причина за белодробни усложнения (белодробнаемболиа) или сърдечен инфаркт. Други причини за сърдечни и белодробни усложнения могат да са попадане на мастната тъкан в кръвоносната система (мастни емболи) или частичен колапс на белите дробове след обща анестезия. Кръвните съсиреци и мастни емболи могат да бъдат животозастрашаващи или фатални при някои обстоятелства. Сърдечните усложнения са риск на всяка операция и анестезия, дори при пациенти без симптоми. Хоспитализация и допълнително лечение може да се наложи при появата на някои от тези усложнения.
 • Алергични реакции – В редки случаи могат да възникнат алергични реакции към превързочните материали, шевовете и лепилата, кръвните продукти, материали ползвани за подготовката на оперативното поле или вещества, които се инжектират по време или след операция. Сериозни системни реакции, включително и шок (анафилаксия) могат да бъдат предизвикани от медикаменти ползвани по време на операцията или след нея, както и изписани от лекуващия лекар. Тези реакции може да наложат допълнително лечение.
 • Болка – след операцията ще изпитвате болка, която може да бъде различна по интензитет и продължителност. Ще получите обезболяващи по време на болничния си престой и ще Ви бъдат предписани след изписването.
 • Анестезия – местната и общата упойка крият риск. При всички видове упойки и седации има риск от усложнения, травма и дори смърт.
 • Шок – Това е изключително рядко усложнение при този вид операции. В редки случаи хирургичнатапроцедураможе да предизвикатежка оперативна травма, кръвозагуба или тежка оперативна инфекция, което може да е причина за шок. Акотова се случи, е наложителна продължителна хоспитализация с последващо лечение.
Специфични усложнения
 • Висок стоеж на имплантите–при подмускулно имплантиране имплантите имат тенденция да се преместват нагоре и поради движенията. Поддържането на връзка с вашия лекар чрез снимки изпратени по телефона може да е достатъчно за да има контрол на следоперативното състояние.
 • Асиметрия на имплантите.
 • Капсулна контрактура – повечето марки импланти не поемат ангажимент за безплатна подмяна на импланта при капсулна контрактура.. Всички марки импланти биха подменили импланта безплатно при руптура свързана с дефект на производството. Попитайте вашия хирург в какво се състои гаранцията на вашите импланти.
 • Очертаване на имплантите – при много слаби жени с оскъдна подкожна мастна и жлезн атъкан .
 • Миграция на импланта навън при прекомерни размери на импланта. Миграцията може да е асиметрична.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕД И СЛЕДОПЕРАТИВНИ ГРИЖИ

При обща анестезия – пациентът трябва да не е поемал течности или храна поне 8 часа, а при местна анестезия, той не трябва да е гладен или жаден. Обичайно след 3 ден на оперативната рана се поставят водоустойчиви лепенки, които предпазват раната от вода. Посещението на басейн и или сауна, както и активната спортна дейност са забранени до 21 ден след операцията.