Лифтинг на чело заглавно изображение Лифтинг на чело заглавно изображение

Лифтинг на чело

При тази операция целта е изглаждането на бръчките на челото и повдигане на веждите, което не може да се коригира чрез операция на клепачите или чрез цервикофациалния лифтинг. Алтернативен метод за временно неоперативно изглаждане на бръчките на челото за период от 5-6 месеца може да се постигне с инжектирането на ботулинов токсин.

При класическият челен лифтинг разрезите се правят най-често в окосмената част на главата, при високо чело е допустимо разрезът да е на границата окосмена – неокосмена част на челото. Достъпът може да бъде подкожен или непосредствено над костта. Операцията обичайно се извършва под обща анестезия и престоят е обикновено 1- 2дни, има силни отоци и синини около очите, които след 1 седмица почти изчезват. На 20-я ден резултатът е окончателен, но още от втората седмица пациента може да се появи в обществото.

При класически кръвен лифтинг дисекцията може да се направи субпериостално или подкожно, като чисто кожната дисекция изглажда в най-голяма степен бръчките, но е по трудоемка и свързана с повече рискове от засягане на лицевия нерв темпорално. Възможно е и използуването на ендоскопски метод за корекция на челото, при който се правят само 3 или 4 разреза в окосмената част на главата и през тях се изпъват мускулите на челото. Целият комплекс кожа и мускул се фиксира на няколко винта или директно с нерезорбируем конец в костта. Отоците са много по –малки и оперативното поле не се дренира. Рисковете са обичайните, а конкретно са свързани с травма на лицевия нерв, както и на сетивни нерви на челото. При конвенционалния лифтинг на челото, макар и рядко, може да се получи зона на обезкосмяване, която може допълнително да се отстрани под локална анестезия в последствие. При необходимост от корективна или корективни намеси, финансовата отговорност остава отново за сметка на пациента, но при различни условия в зависимост от причината.

Алтернативни методи

Алтернативни методи са филърите, инжекции с ботокс, методите на лифтинг с конци, както и липофилингът, който може да бъде освен алтернативен и допълнителен метод в съчетание с челен лифтинг.

Трайност на ефекта

Процесите на стареене не могат да бъдат спряни напълно, основният проблем е стареенето на кожата, която губи своя тургор и еластиситет. Класическите кръвни челни лифтинги са изключително трайни, а ендоскпоските имат по-ограничена трайност.

При необходимост от корективна или корективни намеси, финансовата отговорност остава отново за сметка на пациента, но при различни условия в зависимост от причината.

УСЛОЖНЕНИЯ И РИСКОВЕ
 • Кървене –възможно е да има епизоди на кървене по време на или след операцията. Образуването на кръвни съсиреци под кожата може да причини протрахиране на възстановителният период и или инфектиране на раната. Наличието на късен хематом след изписването не е много рядко усложнение, поради това е добре да се поддържа връзка с вашия хирург и в случай на значителна асиметрия в отоците е добре да се свържете с вашия лекар.
 • Инфекция – Инфекцията на оперативната рана при тази интервенция е рядко усложнение, обичайно свързано с по-голямо кръвонасядане. Възможно е да се развие допълнителна обща инфекция от типа на грип, настинка или друго общо заболяване и в тези случаи се налага допълнително покритие от антибиотици и общи грижи. Ако ви предстоят успоредни процедури, /напр. посещение при стоматолог/ уведомете Вашия пластичен хирург. Наличието на кожни инфекции, комедони, кисти може да бъде протипоказание за извършване на челния лифтинг докато кожните възпаления не преминат спонтанно или след лечение.
 • Промяна в сетивността на кожата – B зоните на оперативната интервенция е възможно да се появи намалена кожна сетивност, която се възстановява след няколко седмици. Типична е тази зад ухото, която също обичайно преминава за няколко седмици. В някои случаи е възможно нарушената сетивност да не се възстанови напълно.
 • Пареза на лицевия нерв е рядко усложнение и още по-рядко е да остане трайно увреждане на лицевия нерв.
 • Белези – всички хирургични операции оставят белези. В областта на разрезите темпорално е възможно да има участъци на алопеция, която може да е обект на допълнителна корективна намеса. В някои случаи се прилага лечение и хирургична ревизия за подобряване качеството или разположението на белега.
 • Промяна на цвета на кожата/подуване - синините и отоците са чести след операцията. Кожата в близост до хирургичната рана може да изглежда по-светла или по-тъмна от околната кожа.
 • Шевове –След операцията е възможно да се появят конци, които се опитват да бъдат изхвърлени от организма. Това може да се случи години след операцията.
 • Промяна на хирургичния подход по време на операция – По някога по време на операция могат да възникнат ситуации, които не могат да се предвидят, и поради тях да се наложи смяна на предварително планирания хирургичен подход. Това може да доведе до белези различни от очакваните.
 • Забавено заздравяване на оперативната рана - В някой случаи е възможно оперативната рана да заздравява по-дълго време. Възможно е да се оформят ранички, които да изискват превръзки продължително време или бъдеща хирургична намеса за отстраняване на нежизнени тъкани. Пушачите са изложени на по-голям риск от това усложнение.
Усложнения от общо медицински характер
 • Сърдечни и белодробни усложнения – при хирургични интервенции винаги съществува риск от образуване на кръвни съсиреци във венозната система. Този риск се повишава с увеличаване продължителността на операцията, възрастта на пациента, наличието на придружаващи заболявания на венозната система /варици на долните крайници/, сърдечносъдови заболявания /нарушения на сърдечния ритъм/, диабет, приемането на хормонални препарати и тютюнопушене. ЗАПОМНЕТЕ! Ако при Вас има някой от тези фактори, непременно уведомете Вашия хирург. Образуваните тромби могат да се откъснат и да се движат по кръвоносната система, като предизвикат запушване. Това може да е причина за белодробни усложнения (белодробна емболия) или сърдечен инфаркт. Други причини за сърдечни и белодробни усложнения могат да са попадане на мастната тъкан в кръвоносната система (мастни емболи) или частичен колапс на белите дробове след обща анестезия. Кръвните съсиреци и мастни емболи могат да бъдат живото застрашаващи или фатални при някои обстоятелства. Сърдечните усложнения са риск на всяка операция и анестезия, дори при пациенти без симптоми. Хоспитализация и допълнително лечение може да се наложи при появата на някои от тези усложнения.
 • Алергични реакции – В редки случаи могат да възникнат алергични реакции към превързочните материали, шевовете и лепилата, кръвните продукти, материали ползвани за подготовката на оперативното поле или вещества, които се инжектират по време или след операция. Сериозни системни реакции, включително и шок (анафилаксия) могат да бъдат предизвикани от медикаменти ползвани по време на операцията или след нея, както и изписани от лекуващия лекар. Тези реакции може да наложат допълнително лечение.
 • Болка – след операцията ще изпитвате болка, която може да бъде различна по интензитет и продължителност. Ще получите обезболяващи по време на болничния си престой и ще Ви бъдат предписани след изписването.
 • Анестезия – местната и общата упойка крият риск. При всички видове упойки и седации има риск от усложнения, травма и дори смърт.
 • Шок – Това е изключително рядко усложнение при този вид операции. В редки случаи хирургичната процедура може да предизвика тежка оперативна травма, кръвозагуба или тежка оперативна инфекция, което може да е причина за шок. Ако това се случи, е наложителна продължителна хоспитализация с последващо лечение.
Специфични усложнения

Зони на алопеция в окосмената част на главата, пареза на лицевия нерв, която рядко е дефинитивна. Сетивността на челото обикновено се възстановява до 20 ия ден.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕД И СЛЕДОПЕРАТИВНИ ГРИЖИ

При обща анестезия – пациентът трябва да не е поемал течности или храна поне 8 часа, а при местна анестезия, той не трябва да е гладен или жаден.