Фейслифт заглавно изображение Фейслифт заглавно изображение

Фейслифт

Цервикофациалният лифтинг има за цел да подмлади и повдигне отпуснатите части на лицето, чрез въздейства върху кожата и мускулите като максималният ефект е в областта на шията, а не толкова в назо -лабиалната гънка. Белезите са около ухото и в темпоралната област. Тази операция може да се съчетае и с липосукция и кожни ексцизии под брадичката, с блефаропластика, липосукция на определени части на лицето и липофилинг – трансплантиране на мастни клетки, увеличаване обема на устните. Обикновено се извършва под обща анестезия. Според вида интервенция, тя продължава средно 2-3 часа, но може да бъде и по-дълга в зависимост от вида лифтинг – кожен или чрез въздействие на СМАС – повърхностната мускуло-апоневротична система на лицето.

Подготовка

Лекарства, съдържащи аспирин трябва да бъдат прекратени най-малко 10 дни преди операцията. Пушенето увеличава риска от кожни некрози. 3 дни преди операцията се препоръчват шампоани на косата с течен йодасепт и обичайния шампоан (1:1). Преди започването на анестезия трябва да бъдат свалени зъбни протези или подвижни мостове, очни лещи.

Протичане на оздравителния процес: Пациентът може да си отиде в къщи след 1 до 3 дни след операцията според – количеството, отделено в дреновете, които често се поставят за да се избегнат хематоми. Винаги има отоци, които може да са по-големи на 2-я ден и продължават 1-2 седмици. Обикновено на 7-я ден пациентът може да бъде видян от близки, на 12-я, може да работи, но за да не бъде забелязано, че е опериран, трябва да се изчака до 3-та седмица. В първите дни, често се използва освен превръзка с памук и бинт, специални компресивни превръзки, които се поръчват отделно. Конците и или аграфите се свалят на 7-14 дни след операцията. Миенете на косата може да стане още на другия ден, като се ползва йодасепт и шампоан. Боядисването на косата най-рано след 20я ден. Може да се направи ясна преценка за резултата едва след 2-3 месеца. Белезите ще бъдат видими 6 месеца и трябва да се започнат масажи 20 дни след операцията.

Чувствителността на кожата на ухото може да бъде нарушена 3 и повече седмици. Несъвършенства на операцията – персистенция на отоци, които може да наложат масажи. Известно отпускане на кожата, в зависимост от предшестващото състояние. Прекалено видими белези или частична алопеция, което може да се коригира лесно под местна анестезия. Усложненията са редки, но възможни - хематоми, които да доведат до кожна некроза и трябва да бъдат евакуирани спешно. Съобщава се за травма на лицевия нерв, но обикновено те не са дефинитивни. В съвременните концепции все по-малко се говори за опъване на кожата и все по-често за мускулна суспензия и лифтингите са по-трайни, тъй като се въздейства върху повърхностната мускулна система на лицето, т.нар. Смас и или платизмата. При необходимост от корективна или корективни намеси, финансовата отговорност остава отново за сметка на пациента, но при различни условия в зависимост от причината.

Алтернативни методи

Алтернативни методи са филърите, инжекции с ботокс, методите на лифтинг с конци, както и липофилингът, който може да бъде освен алтернативен и допълнителен метод в съчетание с лифтинг.

Трайност на ефекта

Процесите на стареене не могат да бъдат спряни напълно, основният проблем е стареенето на кожата, която губи своя тургор и еластисицитет. При чисто кожните лифтинги ефектът е по-краткотраен, но по-рядко има усложнения от типа хематоми или увреждане на лицевия нерв. При по-дълбоките лифтинги с ефект върху повърхностната мускулоапоневротична система – ефекта е по-дълготраен, но има по-често усложнения от типа увреждане на лицевия нерв, нараняване на апоневрозата на голямата слюнчена жлеза – паротидна жлеза.

В крайна сметка трайността на ефекта е индивидуална, но обичайно ефекта се задържа между 5 и 10 години, като зависи от начина на живот, честите промени в теглото влияят отрицателно.

УСЛОЖНЕНИЯ И РИСКОВЕ
 • Кървене –възможно е да има епизоди на кървене по време на или след операцията. Образуването на кръвни съсиреци под кожата може да причини протрахиране на възстановителният период и или инфектиране на раната. Наличието на късен хематом след изписването не е много рядко усложнение, поради това е добре да се поддържа връзка с вашия хирург и в случай на значителна асиметрия в отоците е добре да се свържете с вашия лекар.
 • Инфекция – Инфекцията на оперативната рана при тази интервенция е рядко усложнение, обичайно свързано с по-голямо кръвонасядане. Възможно е да се развие допълнителна обща инфекция от типа на грип, настинка или друго общо заболяване и в тези случаи се налага допълнително покритие от антибиотици и общи грижи. Ако ви предстоят успоредни процедури, /напр. посещение при стоматолог/ уведомете Вашия пластичен хирург. Наличието на кожни инфекции, комедони, кисти може да бъде противопоказание за извършване на цервикофациален лифтинг докато кожните възпаления не преминат спонтанно или след лечение.
 • Промяна в сетивността на кожата – B зоните на оперативната интервенция е възможно да се появи намалена кожна сетивност, която се възстановява след няколко седмици. Типична е тази зад ухото, която също обичайно преминава за няколко седмици. В някои случаи е възможно нарушената сетивност да не се възстанови напълно.
 • Пареза на лицевия нерв е рядко усложнение и още по-рядко е да остане трайно увреждане на лицевия нерв. Нерядко има лека пареза в областта на комисурите на устата, което обичайно преминава около 20ия ден след операцията.
 • Белези – всички хирургични операции оставят белези. В областта на разрезите темпорално е възможно да има участъци на алопеция, която може да е обект на допълнителна корективна намеса. В някои случаи се прилага лечение и хирургична ревизия за подобряване качеството или разположението на белега.
 • Промяна на цвета на кожата/подуване - синините и отоците са чести след операцията. Кожата в близост до хирургичната рана може да изглежда по-светла или по-тъмна от околната кожа.
 • Шевове –След операцията е възможно да се появят конци, които се опитват да бъдат изхвърлени от организма. Това може да се случи години след операцията.
 • Промяна на хирургичния подход по време на операция – По някога по време на операция могат да възникнат ситуации, които не могат да се предвидят, и поради тях да се наложи смяна на предварително планирания хирургичен подход. Това може да доведе до белези различни от очакваните.
 • Забавено заздравяване на оперативната рана - В някой случаи е възможно оперативната рана да заздравява по-дълго време. Възможно е да се оформят ранички, които да изискват превръзки продължително време или бъдеща хирургична намеса за отстраняване на нежизнени тъкани. Пушачите са изложени на по-голям риск от това усложнение.
Усложнения от общо медицински характер
 • Сърдечни и белодробни усложнения – при хирургични интервенции винаги съществува риск от образуване на кръвни съсиреци във венозната система. Този риск се повишава с увеличаване продължителността на операцията, възрастта на пациента, наличието на придружаващи заболявания на венозната система /варици на долните крайници/, сърдечносъдови заболявания /нарушения на сърдечния ритъм/, диабет, приемането на хормонални препарати и тютюнопушене. ЗАПОМНЕТЕ! Ако при Вас има някой от тези фактори, непременно уведомете Вашия хирург. Образуваните тромби могат да се откъснат и да се движат по кръвоносната система, като предизвикат запушване. Това може да е причина за белодробни усложнения (белодробна емболия) или сърдечен инфаркт. Други причини за сърдечни и белодробни усложнения могат да са попадане на мастната тъкан в кръвоносната система (мастни емболи) или частичен колапс на белите дробове след обща анестезия. Кръвните съсиреци и мастни емболи могат да бъдат живото застрашаващи или фатални при някои обстоятелства. Сърдечните усложнения са риск на всяка операция и анестезия, дори при пациенти без симптоми. Хоспитализация и допълнително лечение може да се наложи при появата на някои от тези усложнения.
 • Алергични реакции – В редки случаи могат да възникнат алергични реакции към превързочните материали, шевовете и лепилата, кръвните продукти, материали ползвани за подготовката на оперативното поле или вещества, които се инжектират по време или след операция. Сериозни системни реакции, включително и шок (анафилаксия) могат да бъдат предизвикани от медикаменти ползвани по време на операцията или след нея, както и изписани от лекуващия лекар. Тези реакции може да наложат допълнително лечение.
 • Болка – след операцията ще изпитвате болка, която може да бъде различна по интензитет и продължителност. Ще получите обезболяващи по време на болничния си престой и ще Ви бъдат предписани след изписването.
 • Анестезия – местната и общата упойка крият риск. При всички видове упойки и седации има риск от усложнения, травма и дори смърт.
 • Шок – Това е изключително рядко усложнение при този вид операции. В редки случаи хирургичната процедура може да предизвика тежка оперативна травма, кръвозагуба или тежка оперативна инфекция, което може да е причина за шок. Ако това се случи, е наложителна продължителна хоспитализация с последващо лечение.
Специфични усложнения

Хематоми, кървене, зони на алопеция в темпоралната област, пареза на лицевия нерв, видими белези покрай ушната мида.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕД И СЛЕДОПЕРАТИВНИ ГРИЖИ

При обща анестезия – пациентът трябва да не е поемал течности или храна поне 8 часа, а при местна анестезия, той не трябва да е гладен или жаден.

Интимни взаимоотношения след операция

Хирургията включва коагулиране на кръвоносни съдове и повишената активност може да отвори тези съдове с последващо кървене или образуване на хематом. Повишена активност, която ускорява пулса и сърдечната честота може да доведе до посиняване, подуване и връщане в операционната за контролиране кървенето. Въздържайте се от сексуална активност докато вашият лекар не прецени, че е безопасно.