Корекция на цикатрикси и кожни образувания заглавно изображение Корекция на цикатрикси и кожни образувания заглавно изображение

Корекция на цикатрикси и кожни образувания

Това са операции, които имат за цел корекция на цикатрикси, деформации на кожата, отстраняване на кожни образувания или дефекти. Представяме тази информация на едно място, тъй като можем да обобщим информацията и да се опитаме да дадем общи насоки за лечението.

При всяка травма засягаща дълбоките слоеве на кожата се получава цикатрикс, тоест натрупване на колаген между епидетелните ръбове на раната. Цикатриксите могат да бъдат видими или незабележими от по-голямо разстояние, като понякога могат да доведат до контрактури, деформации и влошаване на функцията, особено когато са в зони, които имат движение. Най общо могат да бъдат нормални - незабележими или слабо забележими, хипертрофични или келодни. Келоидните обичайно се появяват след 6 месец от травмата или оперативната намеса и са резки очертания, червени и лъскави, болезнени или и сърбящи. Тяхното лечение изисква пресотерапия, интралезионално инжектиране на флуориран депо кортикостероид и понякога интралецзионална ексцизия на келоида.

При хипертрофичните цикатрикси - причината обичайно е вторично заздравяване на раната, прекомерно теглене на ръбовете и или неправилно разположение на разрезите.

Нормалните цикатрикси не подлежат на хирургично лечение, тъй като възможността да бъдат подобрени е малка, а има възможност и да имат по-лошо качество, в допълнение на етапите на зреене, които със сигурност ще са с по-лош естетичен вид.

Всички цикатркси трябва да се масажират след 21 ден в продължение на 10 минути на ден в продължение поне на 6 месеца. Нормално е цикатрикса да е червен и надигнат през периода на узряване, максимално от 2ия до 4ия месец. Компресивните силиконови превръзки от типа Цика кер са подходящи за закрити зони, а кремовете от типа Зерадерм, Дерматикс, Кенокот и др също имат положителен ефект и се предпочитат за открити зони.

Операциите могат да се извършат под местна или обща анестезия в зависимост от обема на интервенцията и възрастта на пациента.

При нормално протичане на следоперативния период има отоци и или синини. Свалянето на конците е различно според мястото и вида шевове и шевен материал.

В следоперативният период трябва да се спазват препоръките на лекуващият лекар и да не се предприемат други действия относно грижите за раната освен тези, които са предписани.

Специфични усложнения

Възможни нежелателни локални усложнения са кървене по време или в ранния следоперативен период дехисценция на раната, алергична реакция, инфектиране, кървене, а общите -обща инфекция, алергична реакция, както и тези свързани със самата анестезия.

При необходимост от корективна или корективни намеси, финансовата отговорност остава отново за сметка на пациента, но при различни условия в зависимост от причината.

Усложнения и рискове
 • Кървене -възможно е да има епизоди на кървене по време на или след операцията. Образуването на кръвни съсиреци под кожата може да причини протрахиране на възстановителният период и или инфектиране на раната.
 • Инфекция - Инфекцията на оперативната рана при тази интервенция е рядко усложнение, обичайно свързано с по-голямо кръвонасядане. Възможно е да се развие допълнителна обща инфекция от типа на грип, настинка или друго общо заболяване и в тези случаи се налага допълнително покритие от антибиотици и общи грижи. Ако ви предстоят успоредни процедури, /напр. посещение при стоматолог/ уведомете Вашия пластичен хирург.
 • Промяна в сетивността на кожата - B зоните на оперативната интервенция е възможно да се появи намалена кожна сетивност, която се възстановява след няколко седмици. В някои случаи е възможно нарушената сетивност да не се възстанови напълно.
 • Белези - всички хирургични операции оставят белези. В края на разрезите е възможно да се виждат конуси, които обичайно спонтанно се оправят след 1до 3 месеца. В някои случаи се прилага лечение и хирургична ревизия за подобряване качеството или разположението на белега.
 • Промяна на цвета на кожата/подуване - синините и отоците са чести след операцията. Кожата в близост до хирургичната рана може да изглежда по-светла или по-тъмна от околната кожа.
 • Шевове -След операцията е възможно да се появят конци, които се опитват да бъдат изхвърлени от организма. Това може да се случи години след операцията.
 • Промяна на хирургичния подход по време на операция - По някога по време на операция могат да възникнат ситуации, които не могат да се предвидят, и поради тях да се наложи смяна на предварително планирания хирургичен подход. Това може да доведе до белези различни от очакваните.
 • Забавено заздравяване на оперативната рана - В някой случаи е възможно оперативната рана да заздравява по-дълго време. Възможно е да се оформят ранички, които да изискват превръзки продължително време или бъдеща хирургична намеса за отстраняване на нежизнени тъкани. Пушачите са изложени на по-голям риск от това усложнение.
Усложнения от общо медицински характер
 • Сърдечни и белодробни усложнения - при хирургични интервенции винаги съществува риск от образуване на кръвни съсиреци във венозната система. Този риск се повишава с увеличаване продължителността на операцията, възрастта на пациента, наличието на придружаващи заболявания на венозната система /варици на долните крайници/, сърдечносъдови заболявания /нарушения на сърдечния ритъм/, диабет, приемането на хормонални препарати и тютюнопушене. ЗАПОМНЕТЕ! Ако при Вас има някой от тези фактори, непременно уведомете Вашия хирург. Образуваните тромби могат да се откъснат и да се движат по кръвоносната система, като предизвикат запушване. Това може да е причина за белодробни усложнения (белодробна емболия) или сърдечен инфаркт. Други причини за сърдечни и белодробни усложнения могат да са попадане на мастната тъкан в кръвоносната система (мастни емболи) или частичен колапс на белите дробове след обща анестезия. Кръвните съсиреци и мастни емболи могат да бъдат живото застрашаващи или фатални при някои обстоятелства. Сърдечните усложнения са риск на всяка операция и анестезия, дори при пациенти без симптоми. Хоспитализация и допълнително лечение може да се наложи при появата на някои от тези усложнения.
 • Алергични реакции - В редки случаи могат да възникнат алергични реакции към превързочните материали, шевовете и лепилата, кръвните продукти, материали ползвани за подготовката на оперативното поле или вещества, които се инжектират по време или след операция. Сериозни системни реакции, включително и шок (анафилаксия) могат да бъдат предизвикани от медикаменти ползвани по време на операцията или след нея, както и изписани от лекуващия лекар. Тези реакции може да наложат допълнително лечение.
 • Болка - след операцията ще изпитвате болка, която може да бъде различна по интензитет и продължителност. Ще получите обезболяващи по време на болничния си престой и ще Ви бъдат предписани след изписването.
 • Анестезия - местната и общата упойка крият риск. При всички видове упойки и седации има риск от усложнения, травма и дори смърт.
 • Шок - Това е изключително рядко усложнение при този вид операции. В редки случаи хирургичната процедура може да предизвика тежка оперативна травма, кръвозагуба или тежка оперативна инфекция, което може да е причина за шок. Ако това се случи, е наложителна продължителна хоспитализация с последващо лечение.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТИ за пред и следоперативни грижи

При обща анестезия - пациентът трябва да не е поемал течности или храна поне 8 часа, а при местна анестезия, той не трябва да е гладен или жаден. Почистването на раните се извършва със стерилни тумпфери и или стерилни марли.

В някои случаи е възможно поставянето на стерилна превръзка, която позволява къпане. Грижите за раната трябва да се правят по указанията на вашия лекар, всяка промяна трябва да е съгласуван с него.

Интимни взаимоотношения след операция

Хирургията включва коагулиране на кръвоносни съдове и повишената активност може да отвори тези съдове с последващо кървене или образуване на хематом. Повишена активност, която ускорява пулса и сърдечната честота може да доведе до посиняване, подуване и връщане в операционната за контролиране кървенето. Въздържайте се от сексуална активност докато вашият лекар не прецени, че е безопасно.

Пушене, пасивно пушене, никотинови продукти (лепенки, дъвки, спрей за нос):

Пациенти, които в момента пушат, употребяват тютюневи или никотинови продукти (пластири, дъвки или спрей за нос) са изложени на по-голям риск от значителни хирургични усложнения като некроза на кожата, забавено зарастване и допълнителни белези. Лицата, изложени на пасивно пушене са изложени на същия риск за подобни усложнения . Освен това, тютюнопушенето може да има значително отрицателно въздействие върху анестезията и възстановяване от нея с кашлица и по-често кървене. Лица, които не са изложени тютюнев дим или никотин-съдържащи продукти, са със значително по-нисък риск от този тип усложнения. Важно е да се въздържите от пушене най-малко 6 седмици преди операцията и когато вашият лекар прецени, че е безопасно, може да подновите, ако имате желание.

Психични заболявания и планова хирургия

Важно е, всички пациенти, които искат да се подложи на хирургична интервенция да имат реалистични очаквания, насочени към подобряване, а не към съвършенство. Усложнения или по-малко задоволителни резултати понякога са неизбежни, което може да наложи допълнителна операция. Преди операцията, открито обсъдете с Вашия лекар, всеки проблем, който може да доведе до значителна емоционална депресия или психическо увреждане на здравето. Въпреки че много хора могат да получат удовлетворение от резултатите от планова операция, въздействието върху психичното здраве не може да бъде точно предвидено.

Всякакъв вид психическо заболяване е противопоказание за провеждане на естетична операция или процедура. Подписвайки този документ, Вие декларирате, че сте психически здрав/а.

Медикаменти

Има много странични ефекти, настъпили в резултат на приемането на растителни или предписани с рецепта лекарства. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар за всички лекарствени взаимодействия, които могат да съществуват с лекарства, които вече приемате. Ако имате нежелани реакции, спрете лекарства незабавно и се свържете с вашия пластичен хирург за по-нататъшни инструкции. Ако реакцията е тежка, веднага потърсете най-близката спешна помощ. Когато взимате предписаните след операция болкоуспокояващи медикаменти, разберете, че те могат да повлияят на мисловния процес и координацията. Не шофирайте, не работете със сложни уреди, не вземайте важни решения и не пийте алкохол докато приемате медикаментите. Вземайте лекарствата както са предписани.

Всички локални или общи медикаменти, превръзки, които пациента започне да ползва след изписването и при контролните прегледи, трябва да се съгласуват с вашия пластичен хирург. Използването на несъгласувани средства, методи или лекарства може да доведе до усложнения, които са изцяло отговорност на самия пациент. Някои от тях могат да доведат до усложнения или нежелани ефекти. Извършването на друга оперативна намеса или прилагането на медицинска козметика или филър, мезотерапия в друго лечебно заведение или място в рамките на 3 месеца преди или след конкретната хирургична намеса по принцип е нежелателна или поне трябва да се съгласува с вашия пластичен хирург.

РЕОПЕРАЦИИ И СЛЕДОПЕРАТИВНО СЪДЕЙСТВИЕ ОТ СТРАНА НА ПАЦИЕНТА

Имамногопроменливиусловия,които могат да повлияятдългосрочнорезултатана операцията. Ако настъпят усложнения може да се наложи допълнителна хирургична намеса или друг вид лечение. Вторичната операция в повечето случаи довежда до оптимални резултати. Рискове и усложнения са възможни, но не всички са свързани с конкретната операция. Следвайте внимателно всичкиинструкции на Вашия лекар, това еот съществено значение закрайниярезултат.Важно ехирургичнитеразрези да неса подложени напрекомерно опъване, подуване, триенеилидвижениепо времена оздравителния период.Личнатаипрофесионална дейносттрябва да бъдеограничена. Физическата активност, която увеличава пулса и сърдечната честотаможе да доведе досинини, отоци, натрупване на течност и необходимостта отреоперация.

ФИНАНСОВИ ОТГОВОРНОСТИ

Разходите за операция включват няколко такси за предоставените услуги. Сумата включва хонорарът на Вашия лекар и екипа, цената на хирургичните консумативи, анестезията, лабораторните изследвания, както и възможните извън-болнични такси, в зависимост от мястото на извършване на операцията. Допълнителни разходи могат да се наложат при хирургични усложнения. Реоперация и допълнителна хоспитализация се заплаща при нужда. При подписване на информирано съгласие за тази операция или процедура, Вие потвърждавате, че сте били информирани за рисковете и последствията и сте уведомени за финансовите разходи за евентуално бъдещо лечение, ако е необходимо.

ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ

В случаите, при които пациентът е здравно осигурен и се оперира в лечебно заведение, което работи със здравната каса, финансовите въпроси трябва да се дискутират предварително с вашия лекар.