Блефаропластика заглавно изображение Блефаропластика заглавно изображение

Блефаропластика

Това е операция, която има за цел да отстрани излишна кожа, понякога хипертрофирал мускул и/или торбички на горните и/или долните клепачи. Отстраняването на мазнина рядко е значително, а по-скоро целта е да се заздрави орбиталния септум, който да не позволява херниирането на мастната тъкан. В някои случаи чрез достъп за долни клепачи може да имаме за цел и да направим среден лифтинг на лицето, а понякога излишък на кожа на горните клепачи е свързан с падаща вежда и тогава проблемът се решава чрез челен лифтинг или сходни процедури. При класическа блефаропластика целта основно е да се отстрани излишъкът от кожа, както и да се коригират мастните херниации.

Планът на дисекция при долни клепачи може да бъде под или над мускула. Обичайно използваме подмускулен план, но при много възрастни хора с голям излишък от кожа планът на дисекция може да бъде и изцяло подкожен или комбиниран. Тази операция може да се отнася само на горни или само на долни клепачи или на четирите клепача. Интервенцията може да се и под местна анестезия, но когато се правят и 4-те клепача, за предпочитена е общата анестезия. За долните клепачи достъпът може да бъде по мигления ръб или през конюнктивата. За горните клепачи достъпът и белегът е по палпебралната гънка и обикновено не се вижда в последствие. Известно време по около 2мм извън очната цепка може да се вижда белег, който би следвало да попада в гънките на горния и долния клепач При нормално протичане на следоперативния период има отоци и синини около очите, които постепенно изчезват към 7-я ден, но клепачите изглеждат най-хубави след 6-я месец от операцията. Веднага след операцията, за 6 часа, е добре очите да са затворени и покрити със студени пликове с гел. На следващия ден очите се почистват от лекар с капки за очи. Добре е да се използва крем за очи върху раните и нощно време - при непълно затваряне на клепачите, което понякога трае 10-тина дена. Тежките натоварвания със спорт, басейн или други не се препоръчват до края на 1-я месец. Алтернативни или/и допълнителни методи особено при „пачи крак” са инжекциите с ботокс, както и цервикофациалния или челен лифтинг.

Алтернативни методи

Понякога е налице оток на клепачите, свързан с алергии към козметични средства и оперативната намеса няма как да премахне тези отоци, а може само да ги влоши. При тези случаи е най-добре да се въздържаме от операция на клепачите докато не се установят допълнителни причини за отоците. Тъмните кръгове около очите, „хлътналото око", непълната оклузия преди операция са по-скоро противопоказание за блефаропластика. „Пачи крак" не може да се коригира чрез блефаропластика. Ситните бръчици на долен клепач при млади хора също се влияят слабо от блефаропластика и трудно може да се очаква подобрение при тези случаи.

Използването на силиконови компресивни плаки за потискане на лимфния оток вместо операция или като допълнения в следоперативния период може да са от полза. Наличието на ксантелазми на различни места на горни и долни клепачи не винаги позволява те бъдат отстранени хирургически, а могат и да се появят нови образувания на същото или друго място на клепачите. Алтернативно лечение на ксантелазмите е лазерната им аблация, плазмените коагулационни методи и дерматологичните процедури.

При необходимост от корективни намеси, финансовата отговорност остава отново за сметка на пациента, но при различни условия в зависимост от причината.

Специфични усложнения

Възможни нежелателни усложнения са непълна оклузия, която най-често е временна, асиметрии, кръгло око, ектропион, видими цикатрикси, загуба на мигли. Тежки и редки усложнения са слепота поради спазъм на централната артерия на ретината, както и тези свързани със самата анестезия.

Пример за горна и долна блефаропластика преди и 1 седмица след интервенцията Съшата пациентка 1 и 3 години след интервенцията Пример за горна блефаропластика – преди и 1 седмица и 10 години след интервенцията Пример за горна блефаропластика преди и месец след интервенцията Пример за горна и долна блефаропластика преди и 2 месеца след интервенцията Пример за горна блефаропластика преди и след 1 седмица от интервенцията Пример за долна блефаропластика